Selecteer een pagina

Geweld

N

Afweer tegen geweld

N

Gevolgen van geweld

N

Hoe met Nucleus Coaching de gevolgen van geweld verminderen

N

Veiligheid creëren

N

Meer ontspanning i.p.v. alertheid

Afweer tegen geweld

Geweld is verbaal of fysiek, maar ook gepest worden of machteloos moeten toekijken terwijl je ouders ruzie maken. Als je jouw kracht hervindt, overwin je de macht die jou ooit beïnvloede.”

Geweld is vernietigend. Hoe overleef je dit zonder kleerscheuren? We creëren mechanismen om onszelf te beschermen. Deze zelfbescherming heeft ons verder gebracht. Maar er is ook een keerzijde. Als we verder groeien komen we soms in conflict met deze zelfbescherming. Ze gaan ons soms in de weg zitten. Want hoe maak je in je leven van nu echt contact met een beschermlaag ertussen? Met Nucleus Coaching we naar de kern jouw kern van kracht. Zodat je meer vanuit ontspanning jezelf kunt zijn.

Hoe we met Nucleus de gevolgen van geweld verminderen

Geweld laat sporen na. Mensen en kinderen die geweld mee gemaakt hebben zijn vaak heel alert. Ze hebben hun voelsprieten gericht op hun omgeving. Want het is belangrijk op tijd schade te voorkomen of te beperken. Maar als kind lukt dat niet altijd heel makkelijk. Want het kinderbrein kan niet alle oplossingen overzien. Maar ook als volwassene is het lastig om uit bepaalde patronen los te komen. Ook dan kan het ook voelen dat er geen oplossing mogelijk is. Of er is sympathie en begrip voor de dader. Met Nucleus Coaching verzachten we de effecten van geweld zodat er minder alertheid nodig is in het huidige leven.

Effecten van geweld verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Veronique, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, had een opgejaagd en onrust gevoel. Al een paar jaar had ze burn-achtige klachten. Ze was regelmatig snel verdrietig of geïrriteerd. En ze was altijd iets aan het doen of bedenken voor haar werk. Ze combineert haar werk als leidinggevende met haar gezin. Even rustig zitten dat doet ze niet echt. Ze wil eerst altijd alles af hebben. Het werk, de tuin, het huishouden. Ze ontdekte dat de onrust en gejaagdheid te maken had met een vluchtervaring voor geweld in het verleden als kind. Alsof ze daardoor altijd in beweging moest blijven. Dat er een angst voor een dreiging van iets aanwezig was. Ze was onrustig en op haar hoede voor wat mogelijk zou kunnen gebeuren, maar dat was nu in haar leven niet meer aan de orde. Na de opleiding merkte ze dat ze steeds meer kon genieten van even niets doen. Haar familie merkten dit ook op, dat ze rustiger was geworden. Onbewust was de dreiging voor geweld uit het verleden een blijvende onrust geworden in haar lichaam en geest.

Welke klachten zien we bij trauma’s zoals geweld?

Of het recent is of langer geleden maakt voor de klachten niet uit. Vaak ervaren mensen die geweld hebben meegemaakt stress gerelateerde klachten. We spreken van stressgerelateerd als iemand klachten heeft terwijl er geen directe lichamelijke oorzaak is, maar wel het vermoeden is dat (onbwuste) stress de oorzaak is. Voorbeelden van lichamelijke stress symptomen zijn:

  • Energiegebrek
  • Wazig in hoofd
  • Hoofdpijn of migraine
  • Nek- en schouderpijn
  • Rugpijn
  • Concentratieverlies
  • Geheugenverlies

 

  • Onverklaarbare spierpijn
  • Buikpijn
  • Tintelingen
  • Doof gevoel
  • Oorsuizen of tinnitus
  • Gewichtstoename of -afname
  • Onverklaarbare maagklachten

 

  • Hyperventitalie
  • Benauwd gevoel
  • Overmatig transpireren
  • Trillen, beven of tics
  • Prikkelbare darm syndroom 
  • Spijsverteringsklachten
  • Schrikachtig
  • Nerveusiteit
  • Onrustig gevoel
  • Hoge hartslag
  • Verhoogde bloedruk
  • Veranderende stoelgang

Wat doen mensen bijvoorbeeld als ze stress gerelateerde klachten hebben?

Mensen willen graag van deze stressklachten af:

  1. Op onderzoek: Mensen gaan onderzoeken waar de oorzaak van hun stress ligt
  2. Bespreken met de huisarts: Bij de huisarts wordt vaak gecheckt of de lichamelijke stress klachten een lichamelijke oorzaak heeft. Hier wordt besproken hoe dit behandeld zou kunnen worden.
  3. Vitaminetekort: Als er sprake is van vitaminetekort, kan dit aangevuld worden met vitamine supplementen en/of aanpassing in de voeding
  4. Andere hulp: Praktijkondersteuners, psycholoog of (Nucleus) Coach worden geraadpleegd om te helpen bij het verminderen van stressgevoelens of klachten.
  5. Genotsmiddelen: Anderen gaan juist beginnen met roken, snoepen, alcohol of genotsmiddelen om zich beter te voelen.
  6. Kalmerende middelen: Kalmerende middelen zoals Valeriaan, CBD (Cannabidiol, een niet actieve Cannabidoïde) worden genomen, voorgeschreven via een arts of op eigen initiatief.
  7. Minder of meer bewegen: Sommigen hebben de neiging om in hun schulp te kruipen en daardoor minder in beweging te zijn. Anderen gaan juist meer bewegen om hun stress te verminderen.
Geweld gesloten deur - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Huiselijk geweld cijfers

Uit onderzoek blijkt dat van de totale Nederlandse bevolking 45 procent ooit slachtoffer geweest van enige vorm van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring. De politie krijgt ieder jaar ruim 63.000 meldingen binnen. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal slachtoffers. Slachtoffers van huiselijk geweld hebben vaak last van stress gerelateerde klachten. Ze ervaren vaak spanning in hun lichaam, zijn alert en ervaren slaapproblemen.

Geweld achter de voordeur

Huiselijk geweld is geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de familiekring. De pleger van het geweld zijn bijvoorbeeld gezinsleden, een (ex-)partner, grootouders of een  huisvriend(in). De vorm van huiselijk geweld is psychisch, seksueel en/of fysiek van aard.

Op de hoede zijn voor geweld

Na het ervaren van geweld kun je blijvend op de hoede zijn. Er is alertheid ontstaan op een nieuwe mogelijkheid van gevaar. Door die alertheid kun je snel schrikken of gespannen raken. Je kunt snel overprikkeld zijn of zelf prikkelbaar reageren. Dit kost veel energie. Er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan.

Bewust worden van de spanning

Het begint er dus mee dat je je bewust wordt van de spanning die je ervaart. Want alleen dan kun je andere keuzes maken. Zodra je je bewust wordt van de spanning heb je een keuze. De keuze om het te blijven verdragen of naar andere oplossingen en hulp te zoeken. Want ik gun je minder spanning en een meer ontspannen leven.

Kat op de hoede voor geweld - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Wat zijn vervolg stappen om te doen bij zijn huiselijk geweld?

Vaak is er een enorme drempel om hulp te zoeken. Het denk in oplossingen is een stressvolle situatie is soms heel lastig. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om te doen.

1. Advies vragen bij veiligthuis: Het vragen van advies of het maken van een melding bij veiligthuis.nl. Er zijn ook mogelijkheden om te chatten, wanneer bellen nog een te grote drempel is. Zij zijn heel ervaren en deskundig in het meedenken naar vervolgstappen. Ze kunnen een veiligheidsinschatting maken en onderzoek doen. Ook kunnen zij verschillende hulpinstanties met elkaar verbinden.

2. Advies vragen bij de politie: De politie kan met je meedenken wat de eerste stap is om te doen. Aangifte doen is ook een optie. Hierdoor worden de feiten duidelijk en de vervolgstappen.

3. Advies vragen aan je huisarts: Het is goed wanneer je huisarts ook weet wat er zich binnen het gezin afspeelt. De huisarts kan meedenken in mogelijkheden om meer veiligheid te creëren.

4. Contact zoeken met Moveira: Zij geven advies en hulp bij huiselijk geweld aan iedereen. Niet alleen aan de slachtoffers. Ook plegers, getuigen of omstanders kunnen hulp krijgen. Plegers zijn vaak ook slachtoffer geweest.

 

Wat zijn de 3 gevolgen van spanning gerelateerde klachten?

De hoeveelheid stress gerelateerde klachten is eindeloos. Bij nagenoeg elke klacht valt wel een stress gerelateerde variant te ontdekken. Het hebben van een stress gerelateerde klacht sluit dan ook niet uit dat er nog meer stress gerelateerde klachten bij kunnen komen. Dat het een opstapeling van klachten wordt die groter en groter wordt zolang je de oorzaak niet aanpakt.

  1. Gedachten: Het voortdurend hebben van negatieve gedachten. Geen zicht hebben hoe ze van hun klachten af kunnen komen. Mensen voelen zich overvraagd of ervaren een gevoel van onrecht en hebben gedachten als:
      • ‘Ik ben niet tegen het leven opgewassen’.
      • Of ‘Ik word nooit meer beter’.
      • ‘Hoe kom ik de dag door?’.
      • ‘Ik voel me onbegrepen’.
      • ‘Waarom moet mij dit overkomen?’
      • ‘Ik heb hier geen antwoord op, wat moet ik hiermee.’
      • ‘Ik heb het gevoel er alleen voor te staan.’
  2. Gedrag: Arbeidsverzuim kan toenemen door het gevoel niet helemaal lekker te zijn en het regelmatig raadplegen van artsen en andere behandelaars. Als je vaak moeizaam je bed uitkomt is werken extra belastend. Mensen passen hun leven erop gaan, gaan dingen of mensen vermijden. Ze passen hun houding aan aan de pijn. Of denken, laat die wandeling maar, ik kan toch niet ver komen. Ze verminderen hun sociale contacten. Misschien is de deur uitgaan al te veel gevraagd als de basis energie laag is of de pijnklachten te groot zijn. Ze ervaren afstand in de relaties met anderen. De omgeving heeft minder belangstelling voor iemand die altijd over zijn of haar pijn klaagt. Zij beperken het contact tot een minimum of vermijden het contact helemaal.

Wat zijn de 3 gevolgen van spanning gerelateerde klachten?

De hoeveelheid stress gerelateerde klachten is eindeloos. Bij nagenoeg elke klacht valt wel een stress gerelateerde variant te ontdekken. Het hebben van een stress gerelateerde klacht sluit dan ook niet uit dat er nog meer stress gerelateerde klachten bij kunnen komen. Dat het een opstapeling van klachten wordt die groter en groter wordt zolang je de oorzaak niet aanpakt.

  1. Gedachten: Het voortdurend hebben van negatieve gedachten. Geen zicht hebben hoe ze van hun klachten af kunnen komen. Mensen voelen zich overvraagd of ervaren een gevoel van onrecht en hebben gedachten als:
      • ‘Ik ben niet tegen het leven opgewassen’.
      • Of ‘Ik word nooit meer beter’.
      • ‘Hoe kom ik de dag door?’.
      • ‘Ik voel me onbegrepen’.
      • ‘Waarom moet mij dit overkomen?’
      • ‘Ik heb hier geen antwoord op, wat moet ik hiermee.’
      • ‘Ik heb het gevoel er alleen voor te staan.’
  2. Gedrag: Arbeidsverzuim kan toenemen door het gevoel niet helemaal lekker te zijn en het regelmatig raadplegen van artsen en andere behandelaars. Als je vaak moeizaam je bed uitkomt is werken extra belastend. Mensen passen hun leven erop gaan, gaan dingen of mensen vermijden. Ze passen hun houding aan aan de pijn. Of denken, laat die wandeling maar, ik kan toch niet ver komen. Ze verminderen hun sociale contacten. Misschien is de deur uitgaan al te veel gevraagd als de basis energie laag is of de pijnklachten te groot zijn. Ze ervaren afstand in de relaties met anderen. De omgeving heeft minder belangstelling voor iemand die altijd over zijn of haar pijn klaagt. Zij beperken het contact tot een minimum of vermijden het contact helemaal.

3. Lichamelijk: Door langdurige onverklaarbare pijn kan het lichaam mogelijk te veel spanning vasthouden. Er ontstaat meer spierspanning op bepaalde plaatsen in het lichaam of in het gehele lichaam. Door spierspanning kan de pijn versterkt worden.
Langdurige stress leidt bovendien vaak tot diverse vormen van (chronische) pijn.

    • Spanningshoofdpijn: Dit kan onder andere ontstaan door voortdurende spanning van de spieren in de nek, schouders en rug. Stress gerelateerde hoofdpijn of migraine kan veel hindernis geven in het dagelijks leven.
    • Rugpijn: Spieren kunnen gaan verzuren en pijn doen na voortdurende spanning
    • Gebitsklachten: Heel veel mensen krijgen gebitsklachten doordat ze spanning op hun kaak houden. Het barsten van de kiezen kan dan het gevolg zijn.
    • Nek- en schouderklachten:  Onbewust kunnen mensen door stress hun nek- en schouderspieren aanspannen.

Andere lichamelijke effecten

 Op lichamelijk gebied zijn er vaak nog meer effecten merkbaar zijn van stress:

 Effect op slaappatroonPijn kan ook invloed hebben op het slaappatroon. Het wordt hierdoor lastiger om in slaap te komen of mensen worden er regelmatig wakker van. Stresshormonen geven meer onrust in het lichaam, dat maakt inslapen ook niet altijd optimaal. Ze ontwikkelen hierdoor veelal slaapproblemen.

  • MaagklachtenSpanning kan effect op de maag hebben en zelfs een misselijk gevoel geven. Een ander effect van deze stress gerelateerde maagklachten is dat de spijsvertering minder optimaal verloopt doordat je lichaam de beschikbare energie meer voor je spieren gebruikt.
  • Slechter geheugenDoor langdurige stress wordt het geheugen mogelijk slechter. (De hippocampus in onze hersenen krimpt bij langdurige stress. Deze regelt onze reactie op stress en stemming.) De IQ neemt bij sommige mensen af en men wordt tijdelijk minder goed in het maken van plannen of het nemen van beslissingen.
  • Verhoogde hartslag: Zodra er stress ervaren wordt kunnen zich hartkloppingen voordoen. Het hart wil de spieren snel van zuurstof voorzien en gaat dan sneller kloppen. Dit is verklaarbaar vanuit de oertijd waarin lichamelijk bedreigende situaties aan de orde van de dag zijn. In het heden is deze reactie ook zinvol. Wanneer er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld in het verkeer. Het lichaam wordt voorbereid om te vluchten of vechten. Maar deze reactie gebeurt ook wanneer er geen fysiek bedreigende situatie is. Als het gevoel van druk op het hart vaak voorkomt, kan dit leiden tot een stress gerelateerde hoge bloeddruk of een onregelmatige hartslag.
  • Versnelde ademhaling: Stress ontstaat door toename van stresshormonen als adrenaline en cortisol. De hartslag schiet omhoog, daardoor gaat de bloeddruk omhoog en versnelt de ademhaling. Het kan zelfs tot hyperventilatie leiden. Bij hyperventilatie ademen mensen te veel of te diep in en ontstaan klachten als tintelingen, duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Dit kan angstige gedachten en gevoelens oproepen: ‘Wat is er met mij aan de hand?’ Hyperventilatie kan ook weer een verhoogde hartslag of stress gerelateerde hypertensie geven.
  • Versnelling van het verouderingsprocesAls het stress systeem in ons lichaam te veel ‘aan staat’, kan dit effect hebben op onze levensduur. De lengte van bepaalde DNA stukken op chromosomen, telomeren genoemd, worden korter. De telomeren zitten aan het uiteinde van chromosomen.  Telomeren zijn nodig voor celdeling.  Wanneer de telomeren korter worden is celdeling minder optimaal. Hierdoor neemt het risico op ziekten toe.
  • Te veel afvallen: Door spanning neemt de eetlust af en gewichtsverlies toe. Het is dan van belang de eiwitinname optimaal te houden. Een bekend gedachtengoed uit de Orthomoleculaire voedingsleer.
  • Overeten: Bij stress eten mensen vaak juist meer. Ook kan het zijn dat ze alleen meer snoepen om de stress weg te eten. Het lichaam gebruikt veel energie tijdens stress, waardoor de bloedsuikerspiegel wisselt. De behoefte aan eten neemt toe. Net als het aantal ‘vreetbuien’ om meer energie te ervaren.
  • Stress tijdens zwangerschapStress tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Dit is niet optimaal voor de ontwikkeling en van de baby. Er is verband aangetoond tussen vroeggeboorte en stress. Chinese en Britse onderzoekers hebben vanuit nieuwe analyses van eerdere studies ontdekt dat psychologische stress voor en tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam met 42 procent kunnen verhogen. Een hoger gehalte aan stresshormonen tijdens de zwangerschap heeft effect op het stresssysteem van de baby dat daardoor verstoord raakt. Mogelijk kan dit ontregelde stresssysteem ook een rol spelen bij gedragsproblemen. In de Opleiding Emotionele Hulp Bij Bevallingen (EHBB) gaan we hier dieper op in.
  • Lage weerstandStress zorgt ervoor dat het cortisolgehalte hoog blijft en het lichaam kan moeilijk in een ontspannen toestand komen. Het iedere keer vrijmaken van stresshormonen zorgt ervoor dat andere energiesystemen in het lichaam minder energie krijgen. De aanmaak van witte bloedcellen daalt door cortisol. Het immuunsysteem werkt dan niet optimaal zodat de vatbaar bent voor infecties toeneemt.

Hoe we met Nucleus trauma’s van geweld verlichten?

Pas bij het loslaten van spanningen wordt helder hoeveel spanning we eigenlijk al die tijd met ons meedragen. Mensen voelen vaak niet bewust dat ze spanning hebben. Zodra ze terugkijken ontstaat de realisatie dat ze heel veel spanning hadden, maar zich hier niet bewust van waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanning en pijn in het lichaam loslaten

Praktijk voorbeeld: Tineke liep vast in haar leven. Ze ervoer diverse pijnklachten in haar lichaam. Ze kon steeds moeizamer lopen. In slaap vallen was ook een klus en doorslapen lukte ook niet goed. Medicijnen slikken wilde ze liever niet, maar soms was de pijn zo ondraaglijk dat ze toch pijnstillers slikte. Tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding ontdekte ze dat heel veel spanning in haar lichaam vasthield. Ze was zich daarvan nooit zo bewust geweest. In haar jeugd is ze door haar moeder vaak minderwaardig behandeld. Ze ging zo snel mogelijk het huis uit en als hulpverlener aan de slag bij gezinnen. In haar huwelijk kreeg ze te maken met fysiek en emotioneel geweld. Ze hield dit verborgen voor haar kinderen, maar ze is gescheiden toen ze dit niet meer vol kon houden. De pijn die ze met zich meedroeg leek zich steeds meer in haar lichaam te uiten. Ze was steeds vaker aan het trillen zonder aanleiding. Door het meedoen met Nucleus Coach Introspectie opleiding kon ze haar trauma’s van geweld loslaten.

Tineke: “Ik ben zelf in mijn beroep hulpverlener geweest. Maar ik kon zelf nergens terecht met mijn pijn en blokkades. Door de veilige omgeving tijdens Introspectie en mijn  vertrouwen in de opleider kon ik mijn eigen trauma’s (en dat waren er heel veel) eindelijk opruimen. Mijn lichaam reageerde mee. De pijn in mijn benen zakte van 10 naar 3, waardoor ik veel beter kon slapen.”

Tineke is veel oude ballast kwijtgeraakt. Een aanpassing in de geest (psyche) leidde tot een reactie in het lichaam: minder pijn in haar benen en beter kunnen slapen.

 

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in Balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren vallen. Dit wordt ook wel (S)OLK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft daarna mogelijkheid tot verandering

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coach spoort de blinde vlekken op waardoor je aan herstel kunt beginnen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat er energie toename ontstaat.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vindt ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol in het leven.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotioneel overeten bij problemen heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

 

Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Het oude loslaten

“Het was voor mij heel lastig om open te staan voor een nieuwe relatie. Ik ben emotioneel en mentaal onder jaren onder druk gezet door mijn ex-partner. Ze heeft mij en de kinderen tijdens de feestdagen zo onder druk gezet dat het vieren van kerst heel beladen was. Het liep altijd op een drama uit waarin zij op iedereen begon te schelden. Ze had ook na onze scheiding nog steeds een manipulatieve invloed op mij. Na jaren van proberen los te komen had ik behoefte aan een nieuwe relatie. Dat was één van mijn doelen tijdens Nucleus Coach Introspectie. Tijdens de opleiding heb ik de trauma’s uit dit beladen huwelijk los kunnen laten. Daardoor straalde ik blijkbaar iets anders uit, want ik heb een fijne vrouw ontmoet. Ik voel me veel gelukkiger in deze gelijkwaardige relatie.

Deelnemer en hulpverlener in 2018

“Ik vond het altijd heel moeilijk om weg te gaan van ons gezin voor mijn werk. Ik nam het zoveelste bakje koffie om het afscheid uit te stellen. Onderweg naar mijn werk in de auto voelde ik me verdrietig. Ik ben er achter gekomen dat dit te maken heeft gehad met de mishandeling door mijn moeder. Daardoor had ik zo’n sterke behoefte aan veiligheid bij mijn vrouw en mijn kinderen. Ik wilde daar onbewust niet van weg. Nu kan ik zonder emoties afscheid nemen en rij ik rustig weg naar mijn werk.”

Deelnemer 2016

“Ik verdronk bijna in mijn eigen negatieve gedachten. Mijn dochter negeert mij al een paar jaar. En ik wil niet meer last hebben van haar manipulatie. Maar dat lukt me niet. Ik blijf me heel erg pleasend en onderdanig opstellen. De hardhandige opvoeding en het internaat waar ik naartoe moest hadden hun sporen gelegd. Inmiddels voel ik me zoveel vrijer. Ik voel met niet meer afhankelijk van het gedrag van mijn dochter. Helma heeft me geleerd te zwemmen i.p.v. te verzuipen. Wat een cadeau op mijn leeftijd. Ik kan weer meer genieten van mijn leven.”

Deelneemster 2020

Pin It on Pinterest

Share This