Selecteer een pagina

Angsten

N

Wanneer is het nodig angsten op te ruimen?

N

Wat zijn de gevolgen van angsten?

N

Welke angsten zijn er?

N

Hoe we met Nucleus angsten verminderen in 1 sessie

Angst, je moet er maar mee leren leven? Nee!

“Angst moet werken als een veiligheidsgordel. Beschermend voor gevaarlijke situaties, maar als het gevaar is geweken kun je die afdoen. “

Angst kan overweldigend zijn en iemand onverwacht overvallen. De wereld die onder angst verscholen zit is niet altijd duidelijk. Het is interessant om dit te onderzoeken. Nog belangrijker is: Hoe help je iemand van angst afkomen? Bij voorkeur zonder medicatie. Er wordt al snel gezegd ‘Stel je niet zo aan’ of ‘Je moet er maar mee leren leven’. De cliënt wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Met als gevolg dat de angsten zelfs kunnen toenemen.

Angsten overwinnen 1 - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Wanneer spreekt men van angst?

Er wordt van angst gesproken wanneer het angst- of vreessysteem in werking treedt bij (schijnbaar) bedreigende situaties. Ookwel het vechten, vluchten en bevriezen wordt geactiveerd. We gaan het gevecht aan met de dreiging, lopen er voor weg of blijven verstijfd staan. Het zweet breekt ons uit, de hartslag wordt verhoogd, de adrenaline gaat omhoog en het lichaam en de geest komen in de meest actieve staand. De stand die nodig is om in gevaarlijke situaties te overleven. Een reactie uit de oertijd. Een aangeboren mechanisme.

Angst overwinnen zonder medicatie

Een angststoornis kan het dagelijks functioneren goed op zijn kop zetten. Het heeft invloed op vele facetten van het leven. Het verlangen om er vanaf te komen neemt toe naar gelang de hinder die men ervan ondervindt. De mogelijkheden om de angst te overwinnen zijn legio. Van het luisteren naar een angstreducerende meditatie tot het slikken van kalmerende medicatie en angstremmers. Gelukkig kent de Nucleus Methode een medicijnvrije oplossing die effectief is en snel tot de kern komt. Deze oplossing is bovendien van langdurige aard en men hoeft niet bang te zijn dat de angst in de toekomst weer om de hoek komt kijken.

Angsten overwinnen 3 - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Veel voorkomende angsten

Angsten komen veel vaker voor dan we in eerste wellicht denken. De lijst met dingen die angsten oproepen is haast eindeloos. Maar weten we eigenlijk wel wanneer een klacht aan angst gerelateerd is. Denk aan een klacht als hoofdpijn. Zijn we niet te snel geneigd het ergens anders aan toe te kennen? Gelukkig hoeven we er niet mee te blijven lopen en is de Nucleus Methode uitermate geschikt om angsten te behandelen. Voorbeelden van angsten zijn:

  • Angst voor tandarts
  • Angst voor staaroperatie
  • Angst voor gaatjes
  • Angst voor naalden
  • Angst voor spinnen

 

  • Angst voor de dood
  • Angst voor overgeven
  • Angst voor ziekte en dood
  • Angst om alleen te zijn
  • Angst voor afwijzing

 

  • Angst voor de angst
  • Angst voor bevalling
  • Angst voor diep water
  • Angst voor dichtbij komen
  • Angst om ziek te worden
  • Angst om dood te gaan
  • Angst om te slapen
  • Angst om gek te worden
  • Angst om naar buiten te gaan
  • Angst voor honden

Hoe jij jouw cliënten met de Nucleus Methode van angst af helpt

De Nucleus Methode komt snel tot de kern en zet mensen in hun kracht. Het is belangrijk om de bron van de angsten te vinden. Hiervoor is Nucleus Coaching heel geschikt. Het is een zachte methode die angstpatronen opspoort en vermindert.

Praktijkvoorbeeld: Ilse, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie: ‘Ik heb erg last van paniekaanvallen gehad. Het begon nadat ik mijzelf had uitgeput bij mijn minor in het buitenland. Ik kreeg het snel benauwd en ik had zweethanden. Toen ik weer in Nederland kwam hoopte ik dat het minder zou worden, maar het werd erger…  Ik kreeg paniekaanval wanneer ik te weinig had geslapen, brak was, te veel had gedaan of als ik in een kleine of te drukke ruimte was. Zodra ik een paniekaanval had, uitte zich dat in zweet handen, zwart voor mijn ogen, benauwdheid en de paniek sloeg ook aan in mijn buik. Ik moest dan spontaan naar de wc en gooide alles eruit. Er werd mij verteld dat dit de ‘flight’ was van fight-flight-freeze response. Omdat ik paniekerig was, wilde mijn lichaam alles eruit gooien om ‘te vluchten’.

Ik hoorde over Helma en haar Nucleus Coaching praktijk. Ik dacht het is het proberen waard. En na één sessie had ik er al geen last meer van. We pakten eigenlijk best veel aspecten tegelijkertijd aan. Het bleek bijvoorbeeld dat de paniekaanvallen eigenlijk begonnen waren toen ik in de auto in het buitenland zat. Ik zat in een kleine ruimte en  had het gevoel er niet uit te kunnen. Maar, het had ook te maken met mijn overgrootmoeder. Zij heeft vroeger veel stress meegemaakt in het Jappenkamp in Indonesië en dat ging ook over het vluchten. Dit is van generatie op generatie doorgegeven. Zo blijkt dus dat er meerdere dingen verbonden waren met mijn paniekaanvallen. Sinds die sessie heb ik meer rust in mijn hoofd en voel ik me meer ontspannen. Ook heb ik geen last meer gehad van paniekaanvallen. Daar ben ik heel blij mee. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren met dit verhaal om actie te ondernemen en om Nucleus Coaching te verkennen.’ 

Wat bedoelen we met angsten

Angst is een emotie net als blijdschap, verdriet of boosheid. Alle emoties zijn een reactie op een bepaalde gebeurtenis die ons raakt. Daarna ontstaan allerlei lichamelijke en gedragsmatige veranderingen. Wanneer er iets bedreigends gebeurd is kunnen mensen zich angstig voelen. Maar er zijn ook andersoortige angsten: 

  • Sociale angst: De meeste mensen willen graag geaccepteerd worden en het liefst ook gewaardeerd. Kritische reacties van andere mensen op ons uiterlijk, ons gedragen of onze gedachten kunnen ons onzeker maken. ‘Vinden ze mij wel aardig’? is een gedachte die veel mensen hebben. Als hierdoor de onzekerheid groeit kan het zijn dat mensen sociale contacten gaan vermijden. Ze voelen angst voor afwijzing en dit is een onprettig gevoel dat ze liever niet voelen.
  • Angst voor situaties of prikkelsBepaalde angsten zijn vanaf de geboorte voorgeprogrammeerd. Baby’s reageren al op sterke prikkels zoals fel licht of hard geluid. Reacties van ouders bepalen ook de manier van reageren op bepaalde prikkels. Wanneer een moeder gilt bij het zien van een muis kunnen kinderen leren dat dit een manier is om te reageren. Een muis is blijkbaar gevaarlijk is de boodschap die geleerd wordt. Zo kunnen mensen angsten ontwikkelen voor verschillende dingen zoals: angst voor spinnen, onweer, bloed, donker of hoogtevrees.
  • Paniek: Bij paniek ervaren mensen een sterk kloppend hart (hartbonzen), een snelle ademhaling, een onwerkelijk gevoel en soms het zwart voor de ogen zien. Bij kinderen is het vaak duidelijk waar de paniek mee te maken heeft. Vanaf de adolescentie is het verband tussen de oorzaak en de paniekaanval niet altijd duidelijk. Paniekaanvallen kunnen ook wijzen op een paniekstoornis.
  • Verlatingsangst: Deze angst wordt ook wel separatieangst genoemd. Deze angst is herkenbaar bij jonge kinderen die in bepaalde situaties graag in de buurt van hun verzorger willen blijven. Naarmate we ouder worden neemt de verlatingsangst vaak af. Maar juist bij het ouder worden en wanneer mensen zich kwetsbaar voelen kan dit weer toenemen. Ook nare ervaringen in de jeugd kunnen een voedingsbron zijn voor blijvende verlatingsangst.
  • Angst voor het onbekende: Wanneer mensen onbekende dingen waarnemen vergroot dat de waakzaamheid. Zij richten zich met vergrote aandacht op het onbekende. Sommige mensen ervaren deze vergrote alertheid als nieuwgierigheid. Andere mensen voelen zich snel ongerust. Angst voor een bevalling is wat professionals in de perinatale zorg veelvuldig meemaken. In de Opleiding Emotionele Hulp Bij Bevallingen (EHBB) gaan we hier dieper op in.
  • Faalangst: Kinderen leren in groepen dat er verschillen zijn in prestatie. De meesten willen graag goed zijn in wat ze doen. Tegenover de ambitie van presteren staat faalangst. Faalangst is het gevoel te kort te schieten. Hier kunnen mensen hun hele leven last van hebben.
  • Angst door lichamelijke sensaties (condities): Angsten en paniek kunnen lichamelijke sensaties veroorzaken die op een aandoening of ziekte lijken. Zoals een drukkend gevoel op de borst veroorzaakt door angst op een hartaanval kan lijken. De angst voor een hartaanval maakt mensen nog angstiger zodat de angst en hartklachten elkaar versterken.
  • Angst door schokkende gebeurtenissen: Een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk komt vaak onverwacht. Getraumatiseerden hebben zich hier niet op kunnen voorbereiden. Hierdoor kunnen zich angsten ontwikkelen. Ze worden bang dat ze nog een keer in een ongeluk terecht komen en verliezen veel focus en energie doordat ze (on)bewust bezig zijn en waakzaam zijn dat dit nog een keer gebeurt.

 

Hoe we met Nucleus zoeken naar de bron van de angst

Er wordt vaak gezegd dat je moet leren om met angst om te gaan. Dat is een hele klus. Het lijkt op het paard achter de wagen spannen. De angst zal naar boven komen en vervolgens gaan we deze accepteren of bijvoorbeeld proberen met onze ademhaling tot rust te komen. Getraumatiseerden zijn er druk mee om met hun angsten om te gaan. Mensen zijn zich vaak niet bewust op hoeveel manieren en welke manieren dit hun leven beinvloed. Zodra ze terugkijken ontstaat de realisatie dat de angsten hun leven onbewust heeft beperkt.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spiedende blik verminderen en ontspannen schouders en stevigheid als bonus

Praktijk voorbeeld: Barbara, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie vroeg zich af waarom zij het advies kreeg om eerst een Nucleus Coach Introspectie opleiding te volgen alvorens met de Nucleus Coach 1 opleiding te starten. Ze zei: ‘’Ik heb toch helemaal geen psychische of fysieke klachten die mij blokkeren? Dat viel effe tegen (of mee…), in de eerste sessie bleek al snel dat ik zelf toch nog wel wat issues uit het verleden op te lossen had. Dat is belangrijk omdat je als Nucleus Coach natuurlijk niet je eigen issues wilt vermengen met die van je cliënten.’ Barbara had een nogal waakzame blik. Haar ogen spiedden vaak van links naar rechts tijdens de Nucleus Coach Introspectie opleiding en haar persoonlijke coachsessie. Ze zag overal ongelukken gebeuren. Heel vaak riep ze tegen anderen: Kijk je uit? Doe je voorzichtig?’ Of, let op voor die fietser. Ze had de hele sessie met haar benen gekruist in elkaar gezeten en met opgetrokken schouders. De bron van haar angstige gedrag lag in het veelvuldig meemaken van ongelukken in de buurt van haar ouderlijk huis. Na de coachsessie merkte ze dat haar schouders gingen hangen en dat ze haar voeten plat op de grond zette. ‘Ik vond de sessie intens, maar ook ontspannend op het eind. En ik ervaar stevigheid. Dit gun ik andere mensen ook’. Haar zus merkte ook dat ze veel rustiger autorijdt. ‘Ik kijk terug op een voorbijgevlogen periode van zelfreflectie en popel om de Nucleus Coach methode te leren en toe te gaan passen.’

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel (S)OLK of ALK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft mogelijkheid tot verandering.

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coaching spoort de blinde vlekken op waardoor jouw herstel begint.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat je energie toeneemt.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotie eten danwel emo-eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

Trauma's waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.

Kennismakingsgesprek inplannen

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Pin It on Pinterest

Share This