Selecteer een pagina

Slaap problemen

N

Wat is een slaapprobleem?

N

Oorzaken van slaapproblemen

N

Een alternatief voor een slaapmutsje

N

Met Nucleus de kern van het slaapprobleem vinden

Wat zijn slaapproblemen?

“Kinderen willen graag opblijven, maar menig volwassene heeft er heel wat voor over om de slaap te kunnen vatten.”

Een te veel of te weinig slapen is pas een slaapprobleem wanneer het als zodanig wordt ervaren. De één ervaart een probleem met inslapen. De ander wordt een paar keer per nacht wakker. Het kan als probleem worden ervaren wanneer je rond 3 of 4 uur wakker wordt en het niet meer lukt om in te slapen. Er zijn wel tachtig soorten slaapstoornissen, waarvan slapeloosheid het meeste voorkomt. Als de klachten zich meer dan drie nachten per week voordoen en langer dan drie maanden aanhouden, wordt gesproken van chronische slapeloosheid. Slechtslapers proberen van alles om er vanaf te komen en gaan aan de slag met slaaptips. Wanneer deze slaaptips niet helpen kan het zinvol zijn om de kern te gaan van de slaapproblemen. Het kan zijn dat de oorzaak op een ander vlak ligt dan verwacht. Naar de kern gaan van problemen is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Hoe we met Nucleus slaapproblemen oplossen zonder medicatie?

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet allemaal even succesvol. Soms lukt het inslapen niet. Het halverwege de nacht wakker worden houdt mensen dan uit hun slaap. Een bepaalde groep mensen wil wel veranderen maar dat dit lukt niet. De Nucleusmethode komt snel tot de kern en zet mensen in hun kracht. Om snel en duurzaam je ballast op te ruimen is Nucleus Coaching heel geschikt. Het is een zachte methode die jouw pijn kort aanraakt maar meteen verzacht in de sessie. Door de gevoelsherinnering te veranderen, verandert het gedrag, de gedachten en het gevoel vanzelf mee.

Een slaapproblemen behandeling met  Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Mia, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, vertelde ze elke nacht rond 1.30 uur wakker werd. Zoals voor veel mensen die slapeloosheid ervaren begint hier het probleem. Ook haar lukte het haar maar moeilijk om weer in slaap te komen. Tijdens een Nucleus coachsessie kwamen we erachter dat ze nog steeds van verdriet had van haar jong overleden moeder. Door de bron te onderzoeken en de oorzaak te verhelderen verdwenen de slaapproblemen als sneeuw voor de zon. Na dit traject was doorslapen voor haar geen issue meer.

Wat doen mensen met slaapproblemen in de praktijk?

Slaapproblemen ervaren veel mensen als heel belastend. Als het niet lukt om in slaap te komen kan dit veel stress opleveren, net zoals het doorslapen. Om van slaapproblemen af te komen proberen mensen heel vindingrijk allerlei dingen uit. En sommige dingen helpen, of een klein beetje, tijdelijk of helemaal niet. Wat doen mensen met slaapproblemen?

 

  1. Slaapmutsje: Ze nemen een ‘slaapmutsje’. Het nadeel van een glaasje alcohol is dat de REM-slaap korter wordt. REM staat voor Rapid Eye Movement. Juist de REM-slaap is heel belangrijk om alle informatie en emoties van de dag te verwerken. De spieren ontspannen zich volledig tijdens de REM-slaap en iemand droomt in dit gedeelte van zijn slaap. Minder REM-slaap betekent minder uitgerust wakker wordt dan iemand die hetzelfde aantal uren geslapen heeft. Ook slapen mensen vaak minder diep en onrustig door het drinken van alcohol. Daarnaast worden ze worden ook soms eerder wakker.Mensen gaan onderzoeken waar de oorzaak van hun stress ligt
  2. Goede nachtrustthee: Ze drinken een kop ‘goede nachtrustthee’ of nemen van rustgevende kruiden. Dit kan helpen om beter in te slapen. Maar soms is dat niet voldoende en of is er niet elke avond behoefte aan het drinken van nachtrustthee.
  3. Praten met een coach: Ze praten erover met praten met een coach of therapeut. Dat kan tijdelijk wat ontspanning geven. Dit geeft het gevoel er niet alleen voor te staan. Een coach of therapeut kan aanvullende tips geven om slaapproblemen te verminderen.
  4. Slaappillen: Ze denken door slaappillen beter te slapen. Maar anderzijds vinden mensen het vaak niet fijn om zich afhankelijk van slaappillen te voelen. Of de slaappillen geven deze ongewenste bijwerkingen. Slaapproblemen oplossen zonder medicatie is een zoektocht die mensen soms onnodig alleen maken.
  5. Avondwandeling: Ze maken van een avondwandeling om het hoofd leeg te maken. Alleen is dat in de stromende regen geen feest.
  6. Ontspanningsoefeningen: Het doen van ontspanningsoefeningen kunnen een ritueel worden. Het vraagt wel discipline en ze moeten er telkens voor in actie blijven komen. Ze ervaren dat het doen van ontspanningsoefening toch niet genoeg helpen om klachten te verminderen. Hartkloppingen door stress kunnen aanhouden of ze worden opnieuw wakker hierdoor.
  7. Vaker pauzeren: Veel pauzeren, vaker rusten, even wegdommelen, dutjes of powernaps doen overdag. Het advies van slaapcentra is om je slaapbehoefte naar de nacht toe op te bouwen.

Emoties verwerken tijdens slaap

Emotionele gebeurtenissen zijn makkelijk te herinneren dan ervaringen waarin routine een rol speelt. Toch is het prettig wanneer we elke herinnering net zo emotioneel ervaren als de echte ervaring. Hierin speelt slaap een belangrijke rol. Emotionele gebeurtenissen lijken tijdens de slaap verwerkt te worden. Deze verwerking zorgt ervoor dat emoties niet eindeloos voortduren.

Slaaptekort heeft effect op emoties

In een onderzoek in Amerika lieten ze deelnemers verontrustende afbeeldingen zien. De ene groep deelnemers kreeg voldoende slaap en de andere groep mocht een nacht niet slapen. De groep die voldoende geslapen had reageerde minder emotioneel op nare afbeeldingen die ze voor de tweede keer te zien kregen. De groep die een nacht niet had geslapen reageerde nog net zo intens op de nare afbeeldingen dan de eerste keer. Er waren aanwijzingen dat slaap, en met name de REM slaap de emotionele reacties verminderden. Het bleek dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat emotionele gebeurtenissen beter onthouden worden, maar dat ze na verloop van tijd niet meer zo zorgen voor heftige herbelevingen.

Uren in bed nutteloos?

Er zijn mensen die weinig slaap nodig hebben. Een troost voor mensen die wel flink wat uren slaap nodig hebben is verstevigen van ons geheugen. Om nieuwe dingen te leren is slapen belangrijk. Om optimaal de functie van slaap in te zetten is het leren aan het eind van de middag een goed moment. Gedeeltes van informatie die noet niet verwerkt zijn krijgen tijdens de slaap extra kans om opgeslagen te worden. Het herhalen van lesstof met slaapperiodes tussendoor werkt ook beter dan leren in een lange periode zonder slaap.

Stoorzenders voor nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat we te weinig slapen met zijn allen. Er zijn veel dingen die ons afleiden om een goede nachtrust te nemen. Een televisie of mobiel op de slaapkamer houden ons uit de slaap. En door de 24 uurs economie en thuiswerken kunnen we blijven doorgaan met werken en berichten beantwoorden. Door bewust voor voldoende slaap te kiezen ervaar je meer balans en energie overdag. 

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Waarom deze oplossingen bij slaapproblemen en slaapstoornissen niet helpen

Veel van de meer bekende oplossingen bij slaapproblemen en slaapstoornissen helpen weinig of onvoldoende. Slechtslapers nemen vaak een slaapmutsje of goede nachtrustthee terwijl ze beter met de oorzaak achter het probleem aan de slag kunnen gaan. De Nucleus Coach Opleiding daarentegen werkt niet symptomatisch. Je leert er de oorzaak zoeken van het slaapprobleem zodat je de ander effectiever kunt helpen.

Wat zijn de gevolgen van slaapproblemen?

63% Van de Nederlanders is niet tevreden over hun slaapkwaliteit. Menigeen weet wel wat ie zou kunnen doen, maar actie hierop ondernemen is nog lastig. Veel mensen weten best wat ze aan hun gedrag zouden kunnen veranderen, maar doen het niet. Wat zijn de gevolgen van slaapproblemen?

  • Kort lontje: Mensen ervaren korte lontjes, door eerder naar mensen te snauwen. Of ze reageren geïrriteerd naar kinderen of huisgenoten. Relatieproblemen door het korte lontje kunnen het gevolg zijn.
  • Verminderde veerkracht: Een verminderde veerkracht in het omgaan met de dagelijkse dingen kan allerlei gevolgen hebben. In een rij in de winkel kunnen mensen zichzelf snel ergeren. Slaapproblemen niet oplossen kan ook grote gevolgen hebben, zoals verkeersongevallen, fouten op het werk of relatieproblemen.
  • Concentratieproblemen: Een Uit slaaponderzoek blijkt dat slaapproblemen invloed hebben op onze hersenen. Slaaptekort heeft invloed op allerlei mentale processen zoals: initiatieven nemen, plannen maken, dingen onthouden. Het kan hem in kleine dingen zitten, de sleutels kwijt zijn, de pinpas niet meer kunnen vinden, een code niet meer herinneren.
  • Gezondheidsproblemen: Hoe langer de slaapproblemen zich voordoen, des te groter schijnt het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, dementie, beroerte of angststoornissen. Ook neemt het risico op lichamelijke aandoeningen toe zoals obesitas, hart- en vaatziekten en Diabetes type 2.
  • Vermoeidheid: Als een zombie de dag doorkomen. Soms is dat het effect van te weinig slaap. Mensen ervaren gebrek aan helderheid om informatie op te nemen.
  • Neerslachtigheid: Na vaak nachten wakker zijn kunnen mensen somberheid ervaren. Er is een verband aangetoond tussen slaapproblemen en depressie. Hoe het dit precies zit is nog niet duidelijk. Maar vaak komen deze symptomen naast elkaar voor.
  • Hoofdpijn: In een onderzoek van een Kinderneurologie afdeling blijkt dat bij meer van de helft van de kinderen chronisch slaaptekort een belangrijke rol in het ervaren van hoofdpijn te hebben. Die relatie wordt niet altijd gelegd.
  • Spierspanning: Door langdurige stress komen mensen niet altijd makkelijk in slaap. Of doorslapen lukt niet goed doordat het lichaam mogelijk te veel spanning vasthoudt. Er ontstaat meer spierspanning op bepaalde plaatsen in het lichaam of in het hele lichaam. Slapen en stress zijn eigenlijk 2 kanten van dezelfde medaille. Wanneer mensen over een langere periode stress ervaren, slapen ze op een gegeven moment slecht. Ontspannen kunnen zijn en af en toe achterover leunen kan een uitdaging zijn.

Hoe we met Nucleus zoeken naar de bron slaapproblemen?

Vaak weten we rationeel niet precies wat nu de oorzaak is. We proberen van alles om beter te slapen. Wanneer mensen terugkijken ontstaat de realisatie dat ze emoties of spanning vasthielden, maar zich hier niet bewust van waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na spanning loslaten voortaan heerlijk doorslapen

Praktijk voorbeeld: Eva, één van de deelneemsters aan de Nucleus Coach Introspectie Opleiding ervaarde veel spanning in haar lichaam en een stekende pijn in haar rechterbeen. Ze sliep hierdoor niet goed. In een coachsessie keek ze terug naar het moment op de lagere school waarin een favoriet van de leraar voorgetrokken werd op het moment dat zij haar enkel had verstuikt. Toen Eva haar been had gekneusd werd daar niet naar omgekeken door de leraar. De favoriet van de leraar kreeg voor haar verstuikte enkel een bankje aangeboden om haar been op te leggen. Dat voelde heel naar en ze begreep dat niet. Deze ongelijke behandeling riep bij haar veel spanning op. Door de transformatie tijdens de Nucleus Coach sessie was de pijn in haar been van een 8 naar een 3 gezakt. Daardoor sliep ze voortaan heerlijk door.

 

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:


Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel (S)OLK of ALK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft mogelijkheid tot verandering.

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coaching spoort de blinde vlekken op waardoor jouw herstel begint.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat je energie toeneemt.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotie eten danwel emo-eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

Trauma's waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Referentie

“Ik zat tegen een depressie aan. En dacht hoe kan ik mezelf het beste helpen? Ik bedacht me dat coaching mij zou kunnen helpen en kwam Nucleus Coaching tegen wat mij aantrok. Naast dat ik de zin weer gevonden heb van mijn leven is mijn slapeloosheid voorbij. Ik sliep al een jaar lang te kort, was vroeg wakker en sliep dat niet meer in. Het is dat de coach dit aan mij vroeg. Lekker slapen was alweer zo normaal geworden dat mij het mijn herinnering aan het slecht slapen verdwenen was. Die verandering was mij helemaal niet opgevallen.”

Leo

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.”

John Doe

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.”

Brad Walton

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.

Kennismakingsgesprek inplannen

Pin It on Pinterest

Share This